Assens Kolding
Door: Jurriaan
Blijf op de hoogte en volg Jurriaan
24 Mei 2023 | Denemarken, Kolding
20 mei
Prachtig weer op de anker plek bij Torø. Na ontbijt en koffie, anker op en naar Assens op Fünen; dat is om de hoek.
We maken vast in Assens haven en een fraaie fietstocht. glooiende landschappen met een ongelooflijke kleurenpracht van lentegroen, felgele koolzaad velden en de blauwe zee op de achtergrond.
Er staat een frisse wind, maar het is prima te doen met de e-bikes.
Assens is weer zo’n mooie stad met gekleurde vakwerk huizen en kinderkop straatjes.
22 mei
Vaak als we vertrekken voor een tocht over zee, check ik even de motor ruimte en het luik van de ruimte onderin het schip (in vaktermen de bilge) om te zien of alles droog is. Zo ook nu: schrikken! Er staat een flinke plons water in de buik van Hendrik. Waar komt dat nou weer vandaan?
Een eerste check in zo’n geval, is proeven aan dat water: is het zout of zoet? Dan kan je vaststellen op het water van buiten komt of van je eigen water tank. Die truck gaat natuurlijk alleen op als je op zee vaart. Ik doe de test: zoet water. Dat is een geruststelling, want een lek van buiten kan een lastig verhaal zijn.
Na het nodige zoekwerk wordt de oorzaak duidelijk. Hendrik is uitgerust met een fijne douche. Zelfs de landrot zal begrijpen dat de afvoer van die douche niet zomaar het riool in gaat. Nee, voor het douche water is een vernuftig technisch systeem bedacht: een kunststof bak, waarin een pomp en een vlotter schakelaar. Het gebruikte douche water stroomt in die bak en de vlotter zet vervolgens de
pomp in werking, die dan het water overboord zet. Deze bak bleek tot de rand gevuld en dat hoort niet. Uiteindelijk blijkt dat de vlotter schakelaar de geest heeft gegeven. Al het douche water is dus uit die bak in de bilge van Hendrik gelopen.
Ik demonteer de hele bak, test de pomp ( die werkt feilloos) en dan de vlotter. Geen effect. Vlotter kapot. Er is in de haven van Assens zowaar een watersport artikelen winkel. Eigenlijk niet zo vreemd, want alle Denen hebben een boot, en er is dus veel vraag naar spulletjes daarvoor. Maar ja, zo’n specifiek artikel zullen ze toch niet hebben?
Ik met een foto van de vlotter schakelaar en moed in de schoenen naar de winkel. De eigenaar ziet de foto, loopt resoluut naar het schap van de vlotter schakelaars, en stelt vast dat hij dat model altijd op voorraad heeft. Maar nu even niet. Hij kan het bestellen, dan is het er morgen.
Maar wij willen vandaag nog naar Kolding! Internet bevestigd dat er in Kolding 3 watersport winkels zijn. Daar zullen ze die schakelaar dus wel hebben.
Na het droogmaken van de bilge, vertrekken we voor een heerlijke tocht naar Kolding: een forse stad, met een prachtig middeleeuws kasteel op een heuvel in het centrum. Versterkt door Christiaan IV, de grondlegger van de Deense monarchie.
23/5
‘s Morgens op een holletje naar de vlakbij gelegen winkel, met de kapotte vlotterschakelaar in de hand. Resoluut loopt de eigenaar naar het schap van de vlotterschakelaars en stelt vast dat….. ja hoor. Weer niet op voorraad.
Geen getreur: wij willen toch een paar dagen in het fraaie Kolding blijven. De schakelaar wordt besteld en zal er morgen zijn.
Wij maken een mooie citytrip met heerlijke lunch en een fascinerend bezoek aan Koldings slot: er is een prachtige tentoonstelling over het Deense koninklijk jacht, de Dannebrog. Dat is nog eens wat anders dan de Groene Draeck van Beatrix. Kijk maar eens op www.dannebrog. Dat intresseert mij in hoge mate.
Daarnaast is er in het kasteel een verzameling uitzinnig Koninklijk servieswerk met botanische versiering. Dat interesseert de stuurvrouw nou in hoge mate.
24/5
Tegen de verwachting in, is de vlotter schakelaar inderdaad gearriveerd. Alles is duur in Denemarken. Dit dingetje kost 100,- euro! Maar ja, je wilt wel kunnen douchen! Het terug inbouwen van de nieuwe schakelaar gaat vlot, en de zaak werkt weer! Hoera!
Ondertussen hadden zich 2 andere technische uitdagingen voorgedaan: maar daarover later meer.
Aan het eind van de dag verlaten we de haven van Kolding met bestemming: ankerplek, vlak om de hoek. Een briljante beslissing want het is er prachtig! De stuurvrouw maakt een Italiaanse diner, afgerond met een glaasje limoncello. Het leven is zo slecht nog niet. Vooral als je douche werkt.
25 Mei 2023 - 09:47
Ellen:
Vooral doorgaan!!![e-1f44d] groetjes Ellen
25 Mei 2023 - 12:36
Robert:
Mooie tocht met alle sensaties die daar bij horen... Geniet er van!
25 Mei 2023 - 20:15
Looi 58: